Un nou medicament experimental incetineste pierderea memoriei in boala Alzheimer


In cautarea unui tratament capabil sa schimbe cursul bolii Alzheimer, noi descoperiri ofera urme de speranta: in testele preliminare facute pe subiecti care sufera fie de probleme de memorie, de gandire, fie diagnosticati cu Alzheimer timpuriu, un nou medicament numit Aducanumab si-a demonstrat abilitatea de a curata acumularile de proteine beta-amiloide (prevestitoare de Alzheimer) din creier.

Comparati cu subiecti care au primit medicatie placebo, cei care au primit perfuzii lunare cu Aducanumab au parut sa aiba parte de o progresie mai inceata a pierderii memoriei.

Rezultatele testului ofera noi dovezi ca departarea placilor de amiloid ar putea preveni, opri sau chiar vindeca Altzheimer-ul, mai ales daca boala este depistata si tratata timpuriu.

"Este un mic semn de speranta, ne face sa ramanem optimisti" - Dr James A. Hendrix, directorul initiativei stiintifice globale.

Cu toate ca Aducanumab promite a fi un potential medicament pentru Altzheimer, acesta reprezinta un mic raspuns al unei intrebari mult mai importante: ce rol joaca depunerile de proteine beta-amiloide in aceasta boala?

De acum 25 de ani, oamenii de stiinta suspectau rolul placilor de amiloid in boala Alzheimer. Cand acestia examinau creierul persoanelor care mureau suferind de pierderi progresive de memmorie, gaseau depuneri de amiloid inconjurate de de sinapse distruse si neuroni morti, dar inca nu era clar daca aceste depuneri erau o cauza a Altzheimer sau un simptom.

Daca un tratament al acestei boli ar fi fost gasit, aceasta intrebare neraspunsa ar fi fost importanta. Daca acumularea placilor de amiloid in creier  determina pierderea memoriei si a capacitatii de gandire a unui pacient, atunci realizarea sau descoperirea unor medicamente care curata aceste depuneri ar putea reprezenta cheia. Dar daca placile de amiloid sunt determinate de alte procese care cauzeaza pierderea memoriei, atunci lupta impotriva lor a fost probabil o distragere.

In ultimul deceniu, "teoria amiloidului" a fost pusa des la incercare, fara rezultate clare. Multe terapii experimentale au fost studiate si au esuat in a preveni sau curata placile de amiloid.
Terapiile care au reusit sa indeparteze amiloidul nu au reusit sa imbunatateasca starea pacientilor, pierderile de memorie continuand la fel ca inainte.

Intre timp, imbunatatiri ale metodelor de imagistica a creierului au facut posibila masurarea depozitelor de amiloid din creierul viu.
In studiul curent, subiectii erau persoane care aveau depozite substantiale de amiloid (factorul #1) si la care sufereau de pierdere progresiva a memoriei (factorul #2); toti fiind diagnosticati fie cu o forma blanda de Alzheimer sau cu deteriorare usoara a functiilor cognitive (prezinta un nivel putin mai subtil de confuzie si pierdere a memoriei decat cei care sufera de Alzheimer).

In aceste descoperiri preliminare in terapia cu Aducanumab, s-a aratat ca tratamentul nu numai ca reduce acumularea placilor de amiloid, ci pare sa incetineasca tranzitia catre dementa la care majoritatea pacientilor sunt expusi.

Dupa un an de perfuzii lunare cu Aducanumab, creierele subiectilor care au primit doze mai mari au prezentat o reducere mai semnificativa a acumularilor de amiloid. Rezultatele acestora au aratat o incetinire semnificativa si aproape oprirea a acumularii de proteine. Cei care au primit medicatie placebo nu au prezentat schimbari.

Intr-un alt test, cei care au luat medicamentul experimental au prezentat o progresie mai lenta a evolutiei catre dementa decat cei care au luat medicatia placebo. Progresia a fost incetinita direct proportional cu doza primita.

Cu toate ca rezultatele sunt promitatoare, testele au evidentiat si o ingrijorare legata de siguranta.
41% din cei care au luat cea mai mare doza si 37% din cei care au luat a 2a cea mai mare doza au dezvoltat acumulare crescuta de lichid cefalorahidian la nivelul creierului tradusa prin dureri de cap, confuzie si tulburari de vedere.
Complicatiile dispareau dupa 4-12 saptamani de tratament, dar 46% din cei care au prezentat complicatii s-au retras din testul clinic.

Sursa: www.sci-tech-today.com

No comments:

Post a Comment